İnsanlık tarihinin devrim niteliğindeki buluşu ateş, her ne kadar insanlar tarafından yönetilebilse de kontrol altına alınamayan yangınlar gibi canlılar için tehlike arz eden birçok felaketin önünü açabiliyor. Özellikle fabrikalar, depo alanları gibi yüksek risk faktörü barındıran çalışma ortamlarında olası bir yangın için alınacak önlemler büyük önem taşıyor.
Günümüzde endüstriyel tesisler başta olmak üzere tüm yüksek risk faktörlü yapıların yangınla mücadelesi hem insan hayatı hem de üretim ekonomisi için büyük önem taşıyor. Sulu veya gazlı otomatik söndürme sistemleri, yangınla mücadele için ne kadar önemliyse, duman kontrol sistemleri de olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Olası bir yangında ölümlere sebebiyet veren en büyük risk faktörü arasında duman zehirlenmesi yer alıyor
Yangından önce duman zehirliyor
Fabrikalarda duman kontrolünün en uygun maliyetli çözümü olan duman tahliye kapakları, yangın anında yükselen dumanın çatıdan tahliye olmasına olanak tanıyor ve böylece fabrika zeminlerinde istenen dumansız yükseklik sağlanabiliyor (en az 2,5 metre / DIN EN 18232-2)
Canlılar için zehirli gazlardan oluşan dumanın tahliye edilmesi; insanların rahatça çıkış yapabilmesine ve itfaiye personelinin tesise girişine yardımcı oluyor. Ek olarak ısı tahliyesi de sağlayan sistem, bu özelliği sayesinde binanın bütünlüğünü de koruyor. Kapakların olmadığı tesislerde tahliye edilemeyen duman ve ısı, çatı panelleri ve bina kirişlerinde deformasyona, ardından çökmelere sebep olarak yangının kolayca yayılmasına neden oluyor.
Duman tahliye kapaklarının denetim ve sertifikaları hayati önem taşıyor
Kanun hükmündeki, Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği’nde endüstriyel tesislerde duman kontrolünün zorunluluğu belirtiliyor. Sertifikasız ürün kullanımının oldukça yaygın olduğu Türkiye’de, sistemin varlığı kadar, kullanılan ürünlerin de işlerliği ve işletimi hayati önem taşıyor. Görevini tam olarak yerine getirmesi beklenen duman tahliye kapakları, bunu sağladığını belirtmek için, TS EN 12101-2 normlarında; kar yükü (SL500), rüzgâr yükü (WL1500), sıcaklık dayanım (B300), aerodinamik açıklık (Aa), aç-kapa dayanım (RE1000) ve düşük ortam sıcaklığında çalışma T (-25) °C gibi testlere tabii tutuluyor.
Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği’nin 85’inci maddesinde, bu sistemlerin gerekli testlerden geçmesi ve belgelendirilmesi belirtiliyor. Testleri başarıyla geçen ürüne bu normda sertifika veriliyor ve sertifika numarası ürün etiketinde yerini alıyor. Kapakların açılma açıları TS EN 12101-2 standardında net olarak belirtilmiş olup, tek kanatlı kapakların bu testlere kabulü için en az 140° açıyla açılmaları şart olarak belirtiliyor. Çift kanatlı ve panjur kanatlı kapakların açılma açısı ise 90° den düşük olamıyor. Daha düşük açıda olan kapaklar, dumanı geri basabilme olasılığına sahip olduğundan testlere kabul edilemiyor.
Bu kapsamda bakıldığında, testler tarafından onaylanan kapaklar, 50 kilogram/metrekare kar yükü olsa bile açılabiliyor (SL500 testi) ve sertifikaya sahip bir kapağın ne kadar miktar duman atacağı aerodinamik açıklık testi ile belirlenebiliyor. Aksi taktirde test edilmemiş, sertifikasız bir üründe dumanın rüzgardan geri basmayacağını, açılıp açılmayacağını veya yangının yayılmasına etki edip etmeyeceği garanti edilemiyor. Kar elde etmek amacıyla alınan ucuz, sertifikasız yangınla mücadele ürünleri, gerektiğinde görevlerini yerine getirmediklerinde büyük kayıplar yaşanabiliyor.
- fm 200 nedir, fm 200 nedir,fm 200 periyodik kontrol,fm 200 gazlı söndürme sistemleri teknik şartnamesi,fm 200 gazlı söndürme sistemleri bakım teknik şartnamesi,fm 200 gazı zehirlenmesi,fm200 yönetmelik,fm 200 gazlı söndürme sistemleri hesabı,fm 200 gazlı söndürme sistemleri yönetmeliği
- fm 200 gazlı söndürme sistemleribakım teknik şartnamesi,
fm 200 gazlı söndürme sistemleri teknik şartnamesi,
fm200 gazlı söndürme sistemi nedir,
fm 200 gazlı söndürme sistemleri yönetmeliği,
otomatik yangın söndürme sistemleri nelerdir,
sulu yangın söndürme sistemleri,
yangın söndürme sistemleri sprink,
bina yangın söndürme sistemleri,
yangın söndürme sistemleri pdf,
yangın söndürme sistemleri fiyatları,
yangın söndürme sistemleri ankara,
davlumbaz söndürme sistemi teknik şartnamesi,
davlumbaz söndürme sistemi ankara,
mutfak davlumbaz yangın söndürme sistemi fiyat,
mutfak davlumbaz yangın söndürme sistemi fiyatları,
davlumbaz yangın söndürme sistemi istanbul,
davlumbaz söndürme sistemi bakımı,
davlumbaz yangın söndürme sistemi yönetmelik,
kidde marine fire extinguisher,
zayıf akım tesisatı nasıl yapılır,
zayıf akım sistemleri eğitimi,
hastane zayıf akım sistemleri,
zayıf akım işi yapan firmalar,
siemens duman dedektörü fiyat,
mavigard duman dedektörü fiyat,
mavili elektronik fiyat listesi 2019,
yangın ve gaz algılama sistemleri,
mavigard duman dedektörü fiyat,
mavili elektronik fiyat listesi 2019,
yangın ve gaz algılama sistemleri,
finder yangın bağlantı şeması,
finder yangın fiyat listesi 2019,
finder yangın fiyat listesi 2018,
finder yangın paneli kullanma talimatı,
finder yangın fiyat listesi 2019,
finder yangın bağlantı şeması,
finder yangın fiyat listesi 2018,
gst duman dedektörü bağlantısı,
gst duman dedektörü bağlantısı,
alfamax duman dedektörü bağlantısı,
ags aktuğ güvenlik sistemleri ltd şti,
yangın algılama sistemleri nelerdir,
yangın sistemleri malzemeleri,
yangın algılama sistemleri nelerdir
bosch yangın alarm sistemleri katalog,
yangın algılama ve alarm sistemleri,
13.bosch yangın dedektörü fiyat,
adresli yangın alarm sistemleri fiyatları,
adresli yangın alarm sistemleri bağlantı şeması,