Yangın Söndürme Sistemleri 14HAZ
Yangın Söndürme Sistemleri

Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri nelerdir?
Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri
Yangın, günlük yaşantıda ve iş güvenliği mevzusunda karşılaşmaktan korkulan en büyük tehlikelerden biridir. Yanma vakaı yanıcı maddenin ısı ve hem de oksijenle birleşmesi sonucunda meydana gelir. Otomatik yangın söndürme sistemleri, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan birleşimin ayrıştırılmasını en hızlı bir halde yapılmasını sağlamaktadır.

Otomatik yangın söndürme sistemleri, binanızda hacim ve ekipmanlarınızı korumak için kullanılmaktadır. Hem de öteki uyarı ve idrak etme sistemleri ile entegreli şekilde de çalışmaktadır. Belirlediğiniz herhangi bir bölge veya tüm alana kurulumu yapılabilir. Otomatik yangın söndürme sistemlerinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;• FM-200 Gazlı söndürme sistemleri,
• Karbondioksitli söndürme sistemleri,
• Davlumbaz söndürme sistemleri,
• Sulu (sprinkler) söndürme sistemleri,
• Su sisli söndürme sistemleri,
• Tozlu söndürme sistemleridir.

FM-200 Gazlı Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Otomatik yangın söndürme konusunda öteki çeşitlere bakılırsa maksimum tercih edilen FM-200 gazlı söndürme sistemidir. Bunun nedeni, renksiz ve kokusuz ve uygulandığı alana en az zarar vermesi şeklinde özelliklere sahip olmasıdır. FM 200 gazlı söndürme sistemleri, 25 bar basınca sahip tüplerde bulunmakta içinde Halon gazına benzer bir yapıya haiz gaz bulunmaktadır. Fakat FM 200 içerisinde herhangi bir kimyasal bulunmamaktadır. Tamamen fizyolojik olarak kullanılan yangın söndürme sistemidir.

FM-200 gazlı otomatik yangın söndürme sistemleri nerelerde tercih edilmelidir?
Bilgisayar odaları, telefon santralleri, veri merkezi odaları, güç dağıtım merkezleri, banka saklama kasaları ve hızlı bir şekilde alev alabilecek olan tüm sıvı depolarında tercih edilebilir.

Karbondioksitli Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Karbondioksitli yangın söndürme, çoğu zaman insan bulunmayan ortamlarda tercih edilen sistemdir. Bunun sebebi, saldığı gaz insan sağlığına zarar vereceğinden dolayı oldukça tehlikelidir. Sistemin çalışma mantığı, ortamda bulunan oksijenin hızlı bir halde azaltması ve ısıyı düşürmesidir.

Karbondioksitli otomatik yangın söndürme sistemleri nerelerde tercih edilmelidir?
Karbondioksitli otomatik yangın söndürme sistemleri dakikalar içerisinde çözüm ürettiğinden ve bununla birlikte bölgesel olarak kullanılmasından dolayı, hassas cihazların olduğu ortamlarda kullanılmaktadır.

Davlumbaz Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Davlumbaz kullanılan alanlarda yangını önlemek adına kullanılmaktadır. Davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemleri, genel olarak mutfaklarda tercih edilmektedir. Isı oranı yüksek olan mutfaklarda bu tip yangınlar çok sık görülmektedir. Davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemlerine çözüm olarak, PH değeri düşük potasyum karbonat bazlı sıvılar kullanılmaktadır. Sistem devreye girdiğinde içerisinde depolanan bu sıva çok kısa bir süre içerisinde alana yayılarak yangını önlemektedir. Bu sıvının görevi, alevin oksijenle temasını tamamen kesmektir. Böylelikle mutfakta çıkacak olan büyük bir yangını öncesinde engellemektedir.

 

Davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemleri nerelerde kullanılır?
Davlumbaz yangın söndürme sistemleri; avmleri, oteller, lokantalar, hastaneler şeklinde sıklıkla yemek üretimi yapılan bölümlerde kullanılmaktadır.

Sulu (Sprinkler) Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Sulu yangın söndürme sistemleri birçok risk durumu göz önünde bulundurularak kurulan otomatik yangın söndürme sistemidir. Bu durumlardan bazıları; raf düzeni, donma riski, uygulanacak bölgenin deprem bölgesi içerisinde olup olmadığı gibi etkenlerdir. Hem de sulu otomatik yangın söndürme sistemlerinin 4 farklı çeşidi bulunmaktadır. Islak borulu, kuru borulu, deluge ve preaction sprinkler söndürme sistemleri olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Son düzenlenen yönetmeliklere nazaran bazı bina ve çeşitli yapılarda bu sistemlerin uygun olanın kullanımı zorunlu hale gelmiştir.


Sprinkler yangın söndürme sistemleri hangi alanlarda zorunludur?
Ofis ve konut dışında kalan yüksek binalar, 30.50 metreden fazla olan ofisler, 5159 metreden fazla olan apartmanlar. Bu tarz şeylerin haricinde 20 araç kapasitesine haiz ve 200 ve üzeri yatak kapasitesine sahip olan tüm otel ve pansiyonlarda kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

Köpüklü Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Köpüklü yangın söndürme sistemleri, yanışı ve sıvı kimyasallar tarafından çıkan yangınların engellenmesinde kullanılmaktadır. Bu köpükler ortamda bulunan kimyasalların özelliğine gore değişkenlik göstererek hazırlanmaktadır. Otomatik olmasının yanı sıra manuel olarak kullanılabilir ve oluşan yangına anında müdahale ederek büyümesi engellenebilir.

Köpüklü otomatik yangın söndürme sistemleri nerelerde kullanılır?
Köpüklü yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanlarına örnek verecek olursak; ham petrol, jet yakıtı, benzin, nafta, gazolin gibi maddeler bulunan bölgelerde çıkan yangınların söndürülmesinde hızlı çözümler üretmektedir.

Tozlu Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Tozlu yangın söndürme öteki sistemlere gore yangına müdahale etme süresi en düşük olanıdır. Belirli alanı söndürmek adına da tercih edilebilmektedir. Tozlu otomatik yangın söndürme sistemleri boru döşemı ile uygulanmakta ve silindirler içindeki tozu azot gazı ile yangın bölgesine boşaltılmasını sağlar.

Tozlu otomatik yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanları nerelerdir?
Kimyasal madde üretimi meydana getirilen alanlar, tayyare hangarları, boya kabinleri ve patlayıcı depoları şeklinde bölümlerde kullanılmaktadır.

Otomatik yangın söndürme sistemleri insan yaşamını tehlikeye atmadan en hızlı bir halde yangının büyümemesine ve engel olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle gerekli olan tüm yapılarda kullanılması önerilmektedir. Yangın söndürme sistemler ile alakalı herhangi bir işlem yapmadan önce ne olursa olsun uzmanlara danışmanız gerekmektedir.

Yangın söndürme sistemleri


İlginizi çekebilir...
--------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teklif Al

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile irtibat sağlayabilirsiniz.