Yangın Söndürme Paneli 03ARA
Yangın Söndürme Paneli

Yangın Söndürme Paneli 

 

Yangın söndürme panelleri yangın söndürme sistemlerinin yangın koruması, izlenmesi ve kontrolü için tasarlanmış cihazlardır.Yangın kontrol panelleri yapılmış olan sistemin doğru ve düzgün şekilde çalışmasını sağlayan kontrol merkezidir. 

 

Yangın söndürme panelleri yangınları tespit etmek ve raporlamak için tasarlanmış cihazlardan bilgi alır,bütünlüğü izler ardından tesisi önceden belirlenmiş olan bir sıraya göre yangına hazırlamak ve ekipmanın otomatik olarak kontrolünü sağlamak için gerekli bilgilerin iletilmesini sağlar. 

 

Ayrıca panel herhangi bir bildirim cihazını, başlatma cihazını, vericiyi, kontrolü ya da röleyi çalıştırmak için elektrik enerjisi sağlayabilir.4 tane temel panel vardır. 

  • Geleneksel 
  • Kodlu 
  • Adreslenebilir paneller 
  • Multipleks sistemlerdir. 

 

Yangın söndürme panelleri sistemin kurulacağı bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.Yangın kontrol panellerinin kullanıldığı sistemler aşağıda gösterildiği gibidir. 

  • Analog Adresli Sistemler 
  • Konvansiyonel Sistemler 

 

 

Konvansiyonel ve Adresli Sistemler 

 

Konvansiyonеl sistemlerde kullanılan yangın ihbar paneli (algılama ve erken uyarı sistemi merkezi kontrol ünitesi) algılama elemanlarının dahil edildiği bölgelerden (zone) meydana gelmektedir.Bir yangın ihbar panelinin kapasitesini sahip olduğu bölge sayısı belirler.Her bölgeye birden fazla dedektör ve yangın ihbar butonu bağlanabilir. Genel olarak konvansiyonel sistemlerde bir bölgeye en fazla 20 algılama elemanı bağlanabilir.  

Konvansiyonel sistemlerde, algılama hatları üzerinde bulunan hangi dedektörün sinyal verdiğinin bilinmesi mümkün değildir. Sadece o elemanın ait olduğu bölgenin numarası ve adı görüntülenebilmektedir. 

Adresli yangın algılama sistemlerinde ise, konvansiyonel sistemlerdeki gibi bölge hatları yoktur. Bu sistemlerde dedektörlerin bağlandığı loop(çevirim) hatları vardır. Panelden bir kablo çıkar ve sıra ile algılama elemanlarını (adresli duman dedektörü, adresli ısı dedektörü, adresli sıcaklık artış hızı dedektörü, adresli giriş modülü, adresli çıkış modülü, vs.) dolaşır. Kullanılan toplam algılama elemanı sayısı eğer kullanılan adresli sistemin bir çevriminin kapasitesinden azsa son algılama elemanından sonra kablo tekrar adresli yangın algılama kontrol paneline geri getirilir. Bir çevirimin kapasitesinin üzerinde sayıda algılama elemanı kullanılmışsa ikinci bir çevirim kablosuna geçmek için kablo tekrar panele getirilir. Bir çevirim (loop) hattına kapasitesi oranında dedektör ya da buton bağlanabilmektedir. Genellikle adresli yangın alarm sistemlerinin bir çevriminin kapasitesi 120 algılama elemanı civarındadır. Günümüzde artık elektronik teknolojisinin ve kullanılan elektronik malzemelerin gelişimiyle beraber artık bu kapasite oranları 200 ve üzeri sayılara çıkabilmektedir. 

 

 

 

Yangın Söndürme Panelleri Nasıl Çalışır ? 

 

Yangın söndürme panelleri çalışma prensibine bakacak olursak olası bir yangın anında söndürmenin başlatılması kontrol panelinden verilen emir ile yapılmaktadır. 

Yangın söndürme sisteminin planlanan duruma göre aktif olabilmesi için olay yerinde bulunan algılama dedektörlerinden gelen alarmlar ya da manuel boşaltma butonu aktif edilmelidir. 

Söndürme sistemi ile koruma altına alınan alanda en az iki algılama dedektörünün bulunması gerekmektedir.Bu dedektör hatlarının çapraz zonlaması yapılmalıdır. Korunan alanın giriş ve çıkış kapılarının üst alanlarında ışıklı ve sesli uyarı cihazları konulmalıdır. 

Yangın söndürme kontrol paneli binada yer alan diğer sistemler ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir.Eğer mevcut alanda yangın algılama sistemi bulunmaktaysa yangın söndürme kontrol paneli, algılama sistemine entegre edilir. 

Yangın söndürme ve algılama kontrol panelleri sensörlerin algıladığı sonuçları işlemektedir. Alarm cihazlarını kontrol ederek sürekli başında bir çalışanın bulunduğu istasyonlara itfaiyeyi uyarması amacı ile alarmlar gönderir.Ayrıca bunlar sürekli olarak söndürme sistemlerinin işlevselliğini takip etmektedir. Gerekli olduğu takdirde sistemleri elektriksel yolla tetiklemektedirler.Bütün bunlara ek olarak risk yönetim sistemleri ile ya da web ara yüzü üzerinden internet kullanan cihazlar ile iletişim kurarlar. 

 

 

Yangın Söndürme Panelleri Nerelerde Kullanılır ? 

  • Sanat galerileri ve müzeler gibi miras alanları 
  • Tıbbi ve laboratuvar ekipmanları 
  • Veri merkezleri 
  • Sunucu Odaları 
  • UPS Odaları 
  • Tıbbi tesisler 
  • Bilgi İşlem odaları 
  • Telekomünikasyon merkezleri 
  • Arşiv odaları 
  • Kimya laboratuvarları 
  • Elektrik kontrol pano odaları 
  • Yanıcı sıvı depolama odaları 

 

 

Yangın Söndürme Kontrol Panelleri 

 

 Genel olarak iki kademeli çapraz zon prensibine göre çalışır.Tek bir dedeksiyon zonundan alarm sinyali gelmesi durumunda ön alarm olarak belirlenir ve siren devresi aktive edilir.İkinci dedeksiyon zonundan da alarm sinyali gelmesi durumunda bu genel alarm olarak belirlenir ve flaşörlü korna devreye girer.Hemen sonra ortamda bulunan insanları dışarı çıkmalarını sağlayacak ve gecikme süresi geri sayımı başlar. Bu süre maksimum 1 dakikadır.   

Söndürme Kontrol paneline yapılacak bağlantı elemanlarının açık devre ve kısa devre arızaları panel tarafından gözetlenir.Panelin her arıza ve alarm durumu için 

ayrı çıkış kontakları olması gerekmektedir. Her hattaki arıza ve sinyal, panel üzerindeki LED ler sayesinde izlenir. 

 

Yangın Söndürme Paneli ve Kontrol Paneli Avantajları Nelerdir ? 

Yangın allama ve söndürme kontrol panelleri sensörlerin allağı sonuçla işler, alarm cihazla kontrol eder ve rekli başında çaşan bulunan istasyonlarla itfaiyeyi uyaracak alarmlar gönderir.Bunlar rekli olarak söndürme sistemlerinin levselliğini takip ederek gerektiğinde sistemleri elektriksel yolla tetiklerler.Ayca, risk netim sistemleriyle ya da web ara üzerinden İnternet kullanan cihazlarla iletişim kurarlarKompakt küçük panellerden sofistike büyük kontrol panellerine kadar fark modelleruygun yangından koruma ve söndürme kontrol panelinin seçilmesine imkan tanır. 

 

 

 

Teklif Al

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile irtibat sağlayabilirsiniz.